Jdi na obsah Jdi na menu
 

Historie

Počátky tělovýchovného hnutí v Kraslicích (Graslitz) a okolí spadají do 20.let předminulého století a jsou spojeny s činností turnerských organizací a později dalších německých tělovýchovných a skautských spolků zakládanými zejména s ideově politickými podtexty.
    Počátky Sokolské jednoty v Kraslicích jsou datovány dnem 14.1.1934, kdy se v nádražní restauraci konala ustavující schůze odbočky Falknovské Sokolské jednoty. Prvními činovníky a členy výboru se stali vážená paní Milanová a ctění pánové Kuneš, Spielvogel, Telík, Olmer, Ledecký a Cibulka. Prvním starostou jednoty byl zvolen vážený pan Pechar.
    Cvičení sokolů probíhala nejprve v čekárně II.třídy kraslického nádraží a později zčásti po schválení žádosti Okresním úřadem ve školních tělocvičnách za náhradu 200,-Kč měsíčně. Členové se účastnili přednášek z oblasti zdravovědy, historie a idejí Sokola. Letní táboření probíhalo v lesní chatě a pozemcích v Nancy propůjčených  Státním lesním úřadem. Sokolové v Kraslicích (Graslitz) pořádali řadu sportovních, kulturních a společenských akcí, ze kterých zmiňujeme promítání filmů v kinech Invalid a Kasino v průběhu roku 1934, slavnostní sokolský slib, který se konal dne 27.5.1934, sokolský průvod s cvičením v témže roce, vystoupení kraslických sokolů dne 17.6.1934 ve Falkenau, apod.
    Dne 14.1.1935 se kraslická odbočka Sokolské jednoty osamostatnila a činnost se rozšiřovala o výlety do okolí Kraslic (Graslitz).
   V březnu 1935 byla zahájena na najatém pozemku od Ředitelství státních drah v Plzni u dolního nádraží výstavba vlastního sokolského hřiště. Hříště bylo stavěno svépomocí se stanovením počtu 10 pracovních hodin každému členovi s alternativou vyplatit se z práce na budování hřiště pevně stanovenou náhradou 3,50,-Kč za hodinu. Dokumentováno je rozšiřování inventáře jednoty o cvičební nářadí a pomůcky.
    Dne 22.2.1936 uspořádali sokolové v hotelu Kohlert Šibřinky. Výtěžek akce do pokladny Sokola činil 2.035,-Kč. V témže roce vystoupili žáci Sokola na akademii v Markhausen. Ještě v květnu 1936 se Sokolům podařila úspěšná organizace taneční zábavy v nádražní restauraci.
Při příležitosti 50. výročí založení Plzeňské župy vystoupila na župním sletě z kraslické jednoty skupina 11 mužů.
    Dne 6.2.1937 byl do sokolské pokladny zanesen výtěžek 1.309,-Kč z organizace Šibřinek. Náčelníkem sokolské jednoty se stal vážený pan Kubička a místonáčelníkem vážený pan Bláha.
Činnost kraslického sokola byla přerušena ze známých důvodů po uzavření Mnichovské dohody a odstoupení území sudet Velkoněmecké říši.
Tj. SOKOL KRASLICE byla obnovena až dne 13.2.1991. Tj.SOKOL KRASLICE byla již dne 19.2.1991 přijata pod reg.č. 34094403 do obnovené ČOS. Tím se začala psát novodobá historie Sokola v Kraslicích.

Budova kraslické Turnhalle dnešní sokolovny byla postavena v roce 1894 z iniciativy německých turnerských organizací.
    Budova sloužila postupem doby k různým účelům.
Od roku 1892 do roku 1896, v době výstavby nového chrámu páně v Kraslicích (Graslitz), byla v prostorách tehdejší Turnhalle zřízena náhradní modlitebna a byl tam přenesen kříž, lustr, 2 sochy andělů a svícny. Tyto předměty lze spatřit i dnes v novém kostele.
    V letech první světové války sloužily prostory sokolovny jako provizorní lazaret.
V období druhé světové války se prostory jinak sloužící ke cvičení využívaly m.j. k divadelním představením.
    V několika desetiletích po skončení druhé světové války byla sokolovna užívána veřejností, zejména tělovýchovnými jednotami sdruženými v ČSTV.V prostorách sokolovny byly postupně prováděny stavební úpravy, které nebyly vždy ku prospěchu stavby.
    V 90.letech minulého století přešla stavba sokolovny do spoluvlastnictví Sokola Kraslice a Tatranu Kraslice s tím, že majoritním spoluvlastníkem je naše Sokolská jednota.
    S ohledem k nedobrému stavebnímu a technickému stavu sokolovny přistoupila naše Sokolská jednota po uzavření jednání s minoritním spoluvlastníkem objektu a jednání s ČOS k přípravě a realizaci projektu rekonstrukce sokolovny. S ohledem ke statutu Sokola, jako neziskové organizace, nedostatku financí v naší Sokolské jednotě i ČOS a nedostatku a obtížné dostupnosti financí ve všech veřejných rozpočtech jsme se rozhodli rekonstrukci sokolovny rozdělit na etapy s tím, že pro každou etapu se budeme snažit získat značný díl finančních prostředků z dotačních titulů. V letech 2011 až 2012 proběhla za pomoci Místní akční skupiny Sokolovsko o.p.s. „I.etapa rekonstrukce vstupního objektu sokolovny“. Tato I. etapa rekonstrukce v objemu 1,1 mil. Kč byla financována z 90% z dotačního titulu Program rozvoje venkova a z 10% z vlastních zdrojů. Rekonstrukční práce byly předfinancovány z úvěrových prostředků poskytnutých K.B., a.s., když ručitelský závazek za řádné a včasné splacení financí z cizích zdrojů do výše 50 % úvěru převzalo město Kraslice. Opětovně děkujeme všem kraslickým zastupitelům. Vstupní etapa rekonstrukce se nám zdařila viz níže prezentovaná fota  původního stavu a objektu po rekonstrukci. Do průčelí vstupního objektu byla vsazena historizující okna a vstupní dveře, byla kompletně opravena a restaurována fasáda, byly provedeny zásadní změny na vytápění objektu. Celkovou rekonstrukcí prošla střešní krytina nad vstupním objektem a komíny, kde jsme použili materiál, který přibližuje stavbu původnímu historickému vzhledu. Práce na sokolovně byly úspěšně ukončeny v závěru června 2012 a ihned poté byla podána žádost SZIF, administrátorovi dotaci z PRV o její proplacení. Celá dotace byla po provedení kontrolních činností  projektu SZIF v září 2012 proplacena a Sokol Kraslice ji poukázal na úmor dluhové služby vůči K.B, a.s.

historie-pred-m.jpg

historie-po-m.jpg

   Nyní Sokol Kraslice připravil a předložil ke schválení a přiznání dotace z PRV projekt „II.etapy rekonstrukce kraslické sokolovny“ zaměřený na stavební a technické úpravy cvičebního sálu, zejména na vybourání okenních luxferových výplní a jejich nahrazení historizujícími okny, vybourání celé podlahy, odizolování základů vnějších stavebních konstrukcí proti vlhkosti, zhotovení nové podlahy, včetně podlahového topení atd. Předpokládaný objem financí na II etapu rekonstrukce činí bez mála 2 mil. Kč. O průběhu naší žádosti a dalších pracech budeme veřejnost informovat v aktualitách na těchto webových stránkách.